Aliments i Nutrients

Aliment és tot aquell producte que mengem o bevem i que aporta nutrients a les nostres cèl·lules. Exemples d'aliments són la fruita, la carn i la llet. Els aliments estan constituïts per nutrients i altres substàncies, com per exemple la fibra vegetal, els estabilitzant, els colorants, etc.

La qualitat d'un aliment depèn del seu valor nutritiu, que equival a la proporció de nutrients que conté, la seva salubritat o qualitat higiènica, el seu aspecte i el seu preu.


Una bona nutrició i una dieta equilibrada ajuda a crèixer saludablement. Per això cal

  •  Establir un horari regular per els menjars.
  •  Menjar varietat d'aliments i refrigeris saludables
  •  Menjar de tot.


En què es basa una alimentació equilibrada?


En 3 principis bàsics:

1. Cobrir les necessitats calòriques o energètiques de l’organisme
2. Aportar els requeriments nutricionals necessaris
3. Fer una alimentació variada, és a dir, menjar aliments de tots els grups



Orientacions per seguir un model d’alimentació equilibrada:


Fruites , verdures, hortalisses --------------Almenys 5 racions al dia

Pa i d’altres cereals, patates i llegums---- Almenys 1 ració en cada àpat

Llet i derivats------------------------------- No menys de 3-4 racions al dia

Carn, peix, ous----------------------------- 1-2 cops al dia i procurar repartir-los equitativament.

Greixos ---------------------------------------Moderar-ne el consum i prioritzar l’oli d’oliva.

Sucre i dolços -------------------------------Limitar-ne el consum

Begudes

Prioritzar l’aigua. -------------------- Només poden prendre alcohol els adults i amb moderació.

Sal ----------------------------------------------Limitar-ne el consum.

ACTIVITAT FÍSICA----------------------------ALMENYS CAMINAR 30 MINUTS DIARIS
 
Verdures

En tota dieta s'ha de menjar de tot i un bon complement per als menjars son les verdures. Els nutrients que tenen afavoreixen la nutrició.






Classificació dels aliments:



Es poden classificar de moltes maneres diferents:



Grups d'aliments
Exemples
Contingut en nutrients
Estructurals i micronutrients
Energètics
1. Llet i derivatsLlet, iogurts i formatgesProteïnes, calci i Vitamines A, B i DLípids
2. Carns, peixos i ousAnyell, vaca, lluç i ousProteïnes, ferro i Vitamina B2 (Vitamina A en fetge i ous)Lípids
3. FèculesPatates, llegums, arròs, pa i pastaProteïnes vegetals, Vitamina B1 i ferro en llegumsGlúcids
4. Fruites, verdures i hortalissesBledes, enciam, espinacs, peraFerro, calci i cel·lulosa. En les no bullides a més Vitamines A i C. En fruits secs hi ha a més lípids.Glúcids
5. OlisOli d'oliva, sagí i mantegaVitamines A i D. En l'oli d'oliva a més Vitamina E.Lípids
6. SucresSucre i caramelsCapGlúcids
7. BegudesAigua, vi i sucsEn els sucs hi ha Vitamina CGlúcids

GRUPS D’ALIMENTS

Els podem classificar en sis grups diferents:
-          CEREALS I LLEGUMS: cereals com el blat i l’arròs; llegums els cigrons i les llenties. Són essencials en una dieta equilibrada.
http://www.sinapsys.bg/images/gallery/cereals.jpg

-          LLET I LÀCTICS:  la llet i tots els seus derivats com el formatge i el iogurt. Contenen molt calci que enforteix els ossos.
http://noticiainteresante.com/wp-content/uploads/2013/01/aplv2.jpghttp://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/130619104941-lacteos-story-top.jpg

-          FRUITES I VERDURES: fruites com la taronja o la poma i verdures com la tomata o l’enciam. Tenen un alt contingut de vitamines.
http://www.nutrim.es/wp-content/uploads/2013/02/130111_fruites-i-verdures-febrer-300x210.jpghttp://www.hostaleria.net/img/202.jpg






-          OLIS I GREIXOS: oli d’oliva de gira-sol i greixos d’origen animal com la mantega o la nata.
http://www.serraferran.com/wp-content/uploads/2012/05/Oli-dOliva-Empord%C3%A0-C%C3%B2pia1.jpghttp://news.leoprieto.com/2005/09/play-mantequilla.jpg

-          CARNS, PEIXOS I OUS: vedella, corder, orada, lluç ... Tots aquest aliments proporcionen una molta proteïna.
http://www.rac105.cat/media/asset_publics/resources/000/019/658/very_big/carne-roja-y-blanca.jpg?1307429701https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEji8kPzyyg0Q4iv1KYTRopLK-cy8Eec2tBkw7Jg0CIWawvmLrp0Z6z-HO72jnaH4c0tNza70bOjBG4OAyX1JpQ-cEc4zel1bNF6JAWhJuEXG3SGY8fin3EfPteOgO9JzA3IJ1LvKYcgey4/s1600/febrer+7.jpghttp://www.queliposo.com/WebRoot/ce_es/Shops/940286846/4F52/5E4A/1E14/703C/8AB8/3EC1/CD0B/BD1C/Ous.jpg

-          BOLLERÍA I ENSUCRATS: napolitanes, croissants... Porten molts conservants i productes químics i no acostumen a ser sans ni gaire recomanables.

http://www.cdarucas.com/wp-content/uploads/2013/10/prod_bolleria.jpghttp://tiendas.fnac.es/bulevar/files/2013/05/Rosas.jpg


La piràmide d'aliments






És la piràmide formada per l'ordenació dels tipus d'aliments segons la quantitat que de cadascun d'ells necessitem per tenir una bona dieta. El primer esglaó son aliments rics en fècula (midó). Són els que hem de prendre en major proporció. El segon esglaó són aliments rics en fibres(cel·lulosa), fècules i vitamines. El tercer esglaó són aliments rics en proteïnes. El quart esglaó correspon als olis i sucres, que són els aliments que s'han de prendre en menor proporció.


No hi ha cap aliment que per si sol aporti tots els nutrients que el nostre organisme necessita. Així, només la varietat de productes i la ingesta de les racions adients de cadascun d’ells permetran un bon creixement dels infants.


També és important educar els nens en la diversitat alimentària des de la infantesa per tal que desenvolupin el sentit del gust.




Grup 1: Aliments plàstics (llet i derivats). Aporten proteïnes, vitaminesi greixos.
Grup 2: Aliments plàstics (carn, peix i ous). Aporten proteïnes i vitamines.
Grup 3: Aliments reguladors (patates, llegums i fruits secs. Aporten vitamines, minerals i glúcids.
Grup 4: Aliments reguladors verdures i hortalisses. Aporten vitamines i glúcids. 
Grup 5: Aliments reguladors fruita. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 6: Aliments energètic cereals i derivats. Aporten glúcids.
Grup 7: Aliments energètics greix oli i mantega. Aporten lípids.






Contingut de nutrients dels principals aliments






Aliments complerts i aliments incomplets. Els aliments complerts són aquells que presenten tots els tipus de nutrients i en una proporció similar a la que necessita el nostre cos. Un exemple d'aliment complert és la llet. Això és lògic ja que constitueix l'únic aliment dels nadons. Per la mateixa raó els ous en el món animal i les llavors en el món vegetal constitueixen aliments relativament complerts. En canvi són aliments incomplets el sucre, el oli i la mantega donat que pràcticament no més contenen un tipus de nutrient.
 
Els nutrients són les substàncies aprofitables dels aliments, o allò que aporta l'aliment per dir-ho d'altra manera, i que són aprofitades per les cèl·lules aportant a l'organisme materials, energia i regulant-ne les funcions. Els nutrients són les proteïnes, els hidrats de carboni, els greixos o lípids, les vitamines i els minerals continguts en els aliments. Els aliments, un cop ingerits segueixen el recorregut del tub digestiu, i a través de diferents processos físics i químics, passen els nutrients que contenen al torrent circulatori, és a dir, a la sang. 


GRUP D’ALIMENTS NUTRIENTS PRINCIPALS
Llet i derivats
Proteïnes i calci
Carn, peix i ous
Proteïnes
Pa i fècules
Glúcids complexos i fibra
Verdures i hortalisses
Fibra, vitamines i minerals
Fruita
Glúcids simples, vitamines, minerals i fibra
Olis i greixos
Lípids



Els nutrients basics son 6:
  • Les proteines que es troben principalment en els aliments plàstics. Les proteïnes d'origen animal abunden en la llet, la carn, el peix i els ous. Les proteïnes vegetals es troben en els fruits secs i les llegums. Encara que aquests aliments són molt necessaris, no convé menjar-ne grans quantitats perquè són difícils de digerir; 
  • Els glúcids que també es diuen hidrats de carboni. Aporten l'energia a l'organisme de forma inmediata. N'hi ha molts en el pa i les pastes a l'arros, patatas, dolços...; 
  • Els greixos que també es diuen LÍPIDS. Aporten l'energia de reserva. En porten l'oli, lamantega, elsembotits, la xocolata.No s'ha d'abusar d'aquests aliments, perquè s'acumulen al cos en forma de grassa i són molt difícils d'elimina; 
  • Les vitamines que es troben principalment en els aliments reguladors. On n'hi ha més és a les fruites i les verdures.Els aliments que tenen vitamines van molt bé pel nostre cos i són molt fàcils de digerir; 
  • Els minerals tenen també una funció reguladora. Alguns s''utilitzen com a elements constructors del cos, com és el cas del calci que forma els ossos. El nostre cos també necessita ferro, sodi, potasi, flúor...
  • L'aigua és un element bàsic per a la vida. És el principal constituent del nostre organisme, ja que el 62 % del nostre cos és aigua. També és el medi en el qual es realitzen tots els processos biològics.
 

Més informació http://www.dietasyperderpeso.com/ca/taules/calories/aliments.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada