Aliment
és tot aquell producte que mengem o bevem i que aporta nutrients a les
nostres cèl·lules. Exemples d'aliments són la fruita, la carn i la
llet. Els aliments
estan constituïts per nutrients i altres substàncies, com per exemple
la fibra vegetal, els estabilitzant, els colorants, etc.
La qualitat d'un aliment depèn del seu valor nutritiu, que equival a la proporció de nutrients que conté, la seva salubritat o qualitat higiènica, el seu aspecte i el seu preu.
La qualitat d'un aliment depèn del seu valor nutritiu, que equival a la proporció de nutrients que conté, la seva salubritat o qualitat higiènica, el seu aspecte i el seu preu.
Una bona nutrició i una dieta equilibrada ajuda a crèixer saludablement. Per això cal
- Establir un horari regular per els menjars.
- Menjar varietat d'aliments i refrigeris saludables
- Menjar de tot.
En
què es basa una alimentació equilibrada?
En 3 principis
bàsics:
1. Cobrir les
necessitats calòriques o energètiques de l’organisme
2. Aportar els requeriments nutricionals necessaris
3. Fer una alimentació variada, és a dir, menjar aliments
de tots els grups
Orientacions
per seguir un model d’alimentació equilibrada:
Fruites , verdures, hortalisses
--------------Almenys 5 racions al dia
Pa i d’altres cereals, patates i llegums---- Almenys
1 ració en cada àpat
Llet i derivats-------------------------------
No menys de 3-4 racions al dia
Carn, peix, ous-----------------------------
1-2 cops al dia i procurar repartir-los equitativament.
Greixos ---------------------------------------Moderar-ne
el consum i prioritzar l’oli d’oliva.
Sucre i dolços -------------------------------Limitar-ne
el consum
Begudes
Prioritzar l’aigua. -------------------- Només
poden prendre alcohol els adults i amb moderació.
Sal ----------------------------------------------Limitar-ne
el consum.
ACTIVITAT
FÍSICA----------------------------ALMENYS CAMINAR 30 MINUTS
DIARIS
Verdures
Classificació dels aliments:
Es poden classificar de moltes maneres diferents:
|
GRUPS D’ALIMENTS
Els podem classificar en sis grups
diferents:
-
CEREALS I LLEGUMS: cereals com el blat i l’arròs;
llegums els cigrons i les llenties. Són essencials en una dieta equilibrada.
![]()
-
LLET I LÀCTICS: la llet i tots els seus derivats com el formatge i el iogurt. Contenen molt
calci que enforteix els ossos.
![]() ![]()
-
FRUITES I VERDURES: fruites com la taronja o la poma
i verdures com la tomata o l’enciam. Tenen un alt contingut de vitamines.
![]() ![]()
-
OLIS I GREIXOS: oli d’oliva de gira-sol i greixos
d’origen animal com la mantega o la nata.
![]() ![]()
-
CARNS, PEIXOS I OUS: vedella, corder, orada, lluç ...
Tots aquest aliments proporcionen una molta proteïna.
![]() ![]() ![]()
-
BOLLERÍA I ENSUCRATS: napolitanes, croissants... Porten
molts conservants i productes químics i no acostumen a ser sans ni gaire
recomanables.
|
La piràmide d'aliments
![]() |
És
la piràmide formada per l'ordenació dels tipus d'aliments segons la
quantitat que de cadascun d'ells necessitem per tenir una bona dieta. El
primer esglaó son aliments rics en fècula (midó). Són els que hem de
prendre en major proporció. El segon esglaó són aliments rics en
fibres(cel·lulosa), fècules i vitamines. El tercer esglaó són aliments
rics en proteïnes. El quart esglaó correspon als olis i sucres, que són
els aliments que s'han de prendre en menor proporció.
|
No
hi ha cap aliment que per si sol aporti tots els nutrients que el
nostre organisme necessita. Així, només la varietat de productes i la
ingesta de les racions adients de cadascun d’ells permetran un bon
creixement dels infants.
També és important educar els nens en la diversitat alimentària des de la infantesa per tal que desenvolupin el sentit del gust.

Grup 1: Aliments plàstics (llet i derivats). Aporten proteïnes, vitaminesi greixos.
Grup 2: Aliments plàstics (carn, peix i ous). Aporten proteïnes i vitamines.
Grup 3: Aliments reguladors (patates, llegums i fruits secs. Aporten vitamines, minerals i glúcids.
Grup 4: Aliments reguladors verdures i hortalisses. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 5: Aliments reguladors fruita. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 6: Aliments energètic cereals i derivats. Aporten glúcids.
Grup 7: Aliments energètics greix oli i mantega. Aporten lípids.
Contingut de nutrients dels principals aliments
![]() |
Aliments complerts i aliments incomplets. Els aliments complerts són aquells que presenten tots els tipus de nutrients i en una proporció similar a la que necessita el nostre cos. Un exemple d'aliment complert és la llet. Això és lògic ja que constitueix l'únic aliment dels nadons. Per la mateixa raó els ous en el món animal i les llavors en el món vegetal constitueixen aliments relativament complerts. En canvi són aliments incomplets el sucre, el oli i la mantega donat que pràcticament no més contenen un tipus de nutrient.
Els nutrients són les substàncies aprofitables dels aliments, o allò que aporta l'aliment per
dir-ho d'altra manera, i que són aprofitades per les cèl·lules aportant
a l'organisme materials, energia i regulant-ne les funcions. Els nutrients són les proteïnes, els hidrats de carboni,
els greixos o lípids, les vitamines i els minerals continguts en els aliments. Els
aliments, un cop ingerits segueixen el recorregut del tub digestiu, i a través
de diferents processos físics i químics, passen els nutrients que contenen al
torrent circulatori, és a dir, a la sang.
GRUP
D’ALIMENTS NUTRIENTS PRINCIPALS
Llet i
derivats
|
Proteïnes i
calci
|
Carn, peix i
ous
|
Proteïnes
|
Pa i fècules
|
Glúcids
complexos i fibra
|
Verdures i
hortalisses
|
Fibra,
vitamines i minerals
|
Fruita
|
Glúcids
simples, vitamines, minerals i fibra
|
Olis i
greixos
|
Lípids
|
Els nutrients basics son 6:
- Les proteines que es troben principalment en els aliments plàstics. Les proteïnes d'origen animal abunden en la llet, la carn, el peix i els ous. Les proteïnes vegetals es troben en els fruits secs i les llegums. Encara que aquests aliments són molt necessaris, no convé menjar-ne grans quantitats perquè són difícils de digerir;
- Els glúcids que també es diuen hidrats de carboni. Aporten l'energia a l'organisme de forma inmediata. N'hi ha molts en el pa i les pastes a l'arros, patatas, dolços...;
- Els greixos que també es diuen LÍPIDS. Aporten l'energia de reserva. En porten l'oli, lamantega, elsembotits, la xocolata.No s'ha d'abusar d'aquests aliments, perquè s'acumulen al cos en forma de grassa i són molt difícils d'elimina;
- Les vitamines que es troben principalment en els aliments reguladors. On n'hi ha més és a les fruites i les verdures.Els aliments que tenen vitamines van molt bé pel nostre cos i són molt fàcils de digerir;
- Els minerals tenen també una funció reguladora. Alguns s''utilitzen com a elements constructors del cos, com és el cas del calci que forma els ossos. El nostre cos també necessita ferro, sodi, potasi, flúor...
- L'aigua és un element bàsic per a la vida. És el principal constituent del nostre organisme, ja que el 62 % del nostre cos és aigua. També és el medi en el qual es realitzen tots els processos biològics.
Més informació http://www.dietasyperderpeso.com/ca/taules/calories/aliments.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada